Dlouhodobou kritiku z řad KSČM konečně akceptovalo i zastupitelstvo Tábora

1. 6. 2017

Zastupitelé města Tábora konečně uznali za adekvátní dlouhodobou kritiku zastupitelského klubu KSČM a zejména jeho předsedy Ladislava Šedivého, že podporovat soukromé mateřské školy z městského rozpočtu je nemravné. Tyto školky rostou ve městě jako houby po dešti a zastupitelstvo kdysi schválilo, že vzhledem k nedostatku míst pro nejmladší děti v městských mateřských školách a neexistenci městských jeslí dostanou rodiče příspěvek 4 000 Kč měsíčně. Aby mohli své potomky umístit v soukromých zařízeních poskytujících tyto služby, kde jsou ovšem vyšší finanční nároky.

Čas běžel a podle ředitelky městské ZŠ a MŠ a zastupitelky Aleny Heršálkové i nejmladší děti s úspěchem umisťují již několik let městské ZŠ a MŠ a loni a předloni měly dokonce volnou kapacitu 40 míst pro tuto kategorii předškoláků.Tato soukromá zařízení tedy dostávala přes rodiče příspěvek z městského rozpočtu, ač stejnou službu (a podstatně levněji) nabízely školky města.

Vedení měst na kritiku z řad KSČM odpovídalo dlouho stereotypně, že rodiče mají mít možnost volby, kam umístí své dítě. S tím vždy souhlasil i předseda OV KSČM a zastupitel Ladislav Šedivý, ovšem s jedinou zásadní připomínkou. Nadstandard si mají platit ze své kapsy, nikoliv z daní poplatníků a městského rozpočtu.

Nedávné zastupitelstvo konečně této logické myšlence z řad KSČM dalo zapravdu a zmíněný příspěvek pro rodiče zrušilo. Ovšem s jedinou výjimkou. A to pro děti ve věku do dvou let. Podle místostarostky Michaely Petrové, která má školství v Táboře na starosti, městské školky dosud nemajíprostory ani odborný personál či chůvy, aby se mohly postarat o děti ve věku do dvou let, které ještě nosí plíny a nemají základní návyky. Rodičům těchto mrňat bude příspěvek města pro soukromá zařízení zachován.

Vít Řezáč, člen školské komise města Tábor za KSČM
vlastní