Proč mezinárodní svátek dětí slavíme 1. června?

31. 5. 2017

Zítra, ve čtvrtek 1. června, slavíme Mezinárodní den dětí. Jako tradičně se k jeho oslavám připojují okresní i základní organizace KSČM v celé republice. Nejinak je tomu i na jihu Čech. Komunisté, většinou ve spolupráci s členkami Levicových klubů žen, pořádají každoročně o víkendech nejblíže k tomuto datu pro děti dopoledne plné her, soutěží i sladkých odměn. Letos se děti mohou těšit v sobotu 3. června.

Často ovšem ani netušíme, proč si mezinárodní svátek dětí připomínáme právě tento den. Jaká je tedy historie mezinárodního dne dětí?

Vyhlášení dne oslavujícího děti, který by se slavil po celém světě, bylo poprvé doporučováno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tato konference se konala 1. června 1925. Ve stejný den se v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. Tyto dvě významné události, které se staly ve stejný den, určily datum oslav Dne dětí, který byl ale oficiálně vyhlášen později.

V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Oradouru v roce 1944. Datum oslav bylo ustanoveno na 1. červen a připomíná sirotky v San Franciscu a první konferenci, jež se zabývala blahem dětí.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní, Wikipedie