Prohlášení Předsednictva ÚV ČSBS ze dne 25. května 2017

29. 5. 2017

csbs_0.jpg

 

ČESKÝ SVAZ BOJOVNÍKŮ ZA SVOBODU

Předsednictvo ÚV ČSBS, Legerova 22, 120 49 Praha 2

 

Prohlášení

ke kauze, která se ve druhé polovině května 2017 objevila v médiích ve spojitosti s obchodním artiklem: „časopisy, hrníčky a trička s obrázky německých nacistických představitelů,“ které produkuje i prodává české soukromé nakladatelství „Naše Vojsko“.

Předsednictvo Ústředního výboru ČSBS velmi oceňuje, že občané ČR a zejména členové ČSBS reagují negativně na to, že v České republice je nedokonalou legislativou dána možnost kterémukoliv občanu České republiky vyrábět, rozmnožovat a prodávat takovéto produkty. Tyto podnikatelské aktivity neschvalujeme a není nám znám žádný jiný funkcionář nebo orgán ČSBS, který by takovéto podnikatelské aktivity schvaloval.

Zdůrazňujeme však, že podnikatelé, kteří takovéto „produkty“ vyrábějí, je do svých podnikatelských aktivit zařazují proto, že jim to legislativní prostředí ČR umožňuje! Zákonné normy, toto regulující, jsou v gesci poslanců a senátorů Parlamentu České republiky, nikoliv v gesci funkcionářů a orgánů ČSBS (vyjma voleb do ústavních orgánů České republiky). Je pak věcí a povinností Policie ČR a orgánů činných v trestním řízení aby postihovaly porušování zákonů, pokud porušovány jsou.

Ústřední orgány ČSBS na tyto závadové skutečnosti v legislativním prostředí České republiky upozorňovaly naše ústavní, vládní i další činitele v posledních 10letech již mnohokrát, a to nejenom veřejnými prohlášeními, ale též písemnými apely. Žel, nikdo nás nevyslyšel, nikdo se onou problematikou dosud nezabýval.

V současných podmínkách legislativního prostředí ČR, v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, je umožněno zřízení a působení spolku „Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách na Moravě a ve Slezsku, z.s.“ (navazující na činnost Sudetoněmecké strany /Sudetendeutsche Partei, SdP/ pod vedením Konráda Henleina působícím v Československu proti Československu v letech 1933-1938). V souladu s ideologií a výkladem české historie, který tento spolek veřejně proklamuje, jsou v České republice, s podporou mnoha obecních zastupitelstev, organizována shromáždění a pochody namířené proti prezidentu Edvardu Benešovi a nikomu to nevadí. Pak se nedivme, že se tu objevují takoví podnikatelé, narození dlouho po II. světové válce, jako je například majitel nakladatelství „Naše Vojsko“, kteří toho využívají.

Je příznačné, že někteří bývalí členové ČSBS, jako např. pan Petr Hroník, kteří v nedávné době dobrovolně opustili řady Českého svazu bojovníků za svobodu, neboť se neztotožňovali s jeho aktivním vystupováním proti „sudetoněmeckým“ lanschmaschaftům, nastalé situace opět využívají proti ČSBS. Tady nezbývá než se zeptat, co oni udělali proto, aby takoví podnikatelé jako je majitel nakladatelství „Naše Vojsko“ a jiní, nemohli zneužívat legislativní prostředí České republiky? Odpověď je jednoduchá – NIC!

Jak bylo zjištěno v ústřední evidenci ČSBS, doktor práv a historik, majitel nakladatelství „Naše Vojsko“ je řadovým členem ČSBS v jedné z oblastních organizací ČSBS od roku 2013. Není a nikdy nebyl funkcionářem ČSBS. V souvislosti s kauzou „hrníčky“ byly na ústředí ČSBS doručeny návrhy z několika oblastních organizací ČSBS na zrušení jeho členství v řadách našeho spolku. O návrhu na zrušení členství v ČSBS může rozhodnout pouze Oblastní výbor v mateřské oblastní organizaci, v níž je člen registrován, nebo Ústřední výbor ČSBS, který podle předem schváleného harmonogramu svojí práce bude zasedat dne 19. 6. 2017. Proto byl návrh na zrušení členství v ČSBS majiteli nakladatelství „Naše Vojsko“ zaslán k realizaci na příslušný Oblastní výbor ČSBS..

V Praze dne 25. května 2017                                                                                                 Předsednictvo Ústředního výboru

                                                                                                                                                  Českého svazu bojovníků za svobodu

                                                                                       

 

Autor: 
Předsednictvo Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu
Zdroj: 
ČSBS