Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice v souvislosti se situací kolem tzv. "růžového" tanku v Brně

27. 5. 2017

Všimli jsme si situace kolem zadržení členů brněnského vojensko-historického klubu, kteří se pokusili vrátit původní vzhled sovětskému tanku IS-2, vystavenému coby "umělecký artefakt" na jedné z hlavních ulic Brna.

V souvislosti s komentáři Davida Černého, jenž se v roce 1991 podílel na natření bojového stroje růžovou barvou (zřejmě taková jednoduchá manipulace stačí, aby byl tank prohlášen za umělecké dílo), poskytnutými českým médiím, v nichž D. Černý tvrdí, že "tento tank byl symbolem okupačních vojsk a ničím jiným", chtěli bychom připomenout, že památník sovětským tankistům byl instalován v pražské čtvrti Smíchov v roce 1945, tedy dlouho před událostmi roku 1968.

Pomník byl vytvořen na počest sovětských vojáků, kteří osvobodili české hlavní město od nacistů 9. května 1945. Jen za osvobození Československa položilo své životy 140 tisíc rudoarmějců.

Překvapují nás pokusy pošpinit památku těch, kdo přinesl mír do Evropy, zachránil četné národy před fyzickou likvidací nelidskou nacistickou vojenskou mašinérii, zastavil hrůzy holocaustu. Boj s památkami mnoho odvahy, natož pak talentu nepotřebuje. David Černý by na to neměl zapomínat.

A snahy propojit sovětský tank z období 2. světové války, který více než 40 let stál na podstavci a posledních 25 let byl deponován v muzeu, s československými událostmi z roku 1968, spíše hovoří o přání za každou cenu přidat politický nádech akcí těch lidí, kteří svého času natřeli tento symbol boje s nacismem růžovou barvou. Jsme toho názoru, že z morálního hlediska takové činy nejsou a ani nemohou být obhajitelné.

Autor: 
Velvyslanectví RF
Zdroj: 
+ foto: www.czechfreepress.cz