Alena Nohavová: Dočkají se senioři očkování?

25. 5. 2017

KSČM ve sněmovně pracuje bez ohledu na vládní krizi a hádání koalice. Zdá se, že aktivitou Aleny Nohavové (KSČM) spolu s ostatními poslanci napříč politickým spektrem mají senioři naději na očkování proti pneumokokovým onemocněním.

Očkování seniorů po 65 letech jejich věku se konečně dostalo na jednání sněmovny. Se skupinou poslanců napříč politickým spektrem podala jednoduchou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, kde se navrhuje, aby senioři po 65 letech jejich věku měli možnost nechat se naočkovat proti pneumokokovým onemocněním. Vakcinace u těchto pojištěnců je hrazena zdravotními pojišťovnami „podle schváleného očkovacího schématu“. Pro tuto věkovou skupinu jsou v současné době dostupné dvě očkovací látky. Termín „podle schváleného očkovacího schématu“ je nejasný a výklad znamená plnou úhradu jen jedné z vakcín /Pneumo 23/,druhá /Prevenar 13/ je hrazena pouze do výše té první – zbývající částku 1000,-Kč si senioři musí doplatit. Paradoxem je, že tato vakcína /Prevenar13/ se nemusí v tomto věku přeočkovávat, zatímco tu plně hrazenou /Pneomo 23/ je potřeba aplikovat opakovaně – alespoň 4x.

Proto Alena Nohavová s ostatními poslanci napříč politickým spektrem navrhovali, aby „Ministerstvo zdravotnictví schvalovalo a zveřejňovalo očkovací látky pro případ úhrady očkování proti pneumokokovi u osob nad 65 let a to na základě imunizační komise“. Novela jednoduchá, ale dostat ji na program jednání velice obtížné. Nejdříve to blokovali zástupci ANO a ČSSD, když se to na čtvrtou žádost o předřazení této novely podařilo, tak se z časových důvodů díky obstrukce některých předešlých bodů ze strany pravice nestihla projednat.

A tak poslankyně Alena Nohavová využila otevření zákona o veřejném zdravotním pojištění a podala novelu jako pozměňovací návrh. Nyní o tom bude jednat garanční zdravotní výbor a pak bude následovat hlasování ve 3. čtení. A tak je naděje, že se senioři dočkají.

Autor: 
jk, podklady Alena Nohavová
Zdroj: 
vlastní