Jihočeský kraj podpoří seniory částkou 1,5 milionu

22. 5. 2017

Péče o mladé rodiny a seniory stála vždy na čelních místech sociální oblasti ve volebních programech KSČM. Proto krajští zastupitelé za naši stranu podpořili další investce do programu Jihočeského kraje, který nabízí zajímavé služby a výhody pro starší generaci.

Zapojit seniory do aktivního způsobu života kolem nich a pomoci jim orientovat se v každodenní záplavě informací a tím jim usnadnit například komunikaci s úřady či jinými institucemi. To je hlavním cílem projektu Podpora aktivit pro seniory v Jihočeském kraji 2017. Kraj do něj chce investovat částku 1 525 700 korun, když zažádal o dotaci ministerstvo práce a sociálních věcí ve výši 1 067 990 a zbytek je připraven hradit z vlastních zdrojů.

Úkolem tohoto projektu pro seniory, tedy osoby starší 55 let, je zachovat a rozvíjet provoz kontaktních míst – Senior Pointů. Dvě nyní fungují v Českých Budějovicích a po jednom v Písku a Prachaticích a zároveň vybudování dvou nových v Táboře a Dačicích. Seniorům poskytují a prohlubují informace například při nákupech zboží, v boji proti tzv. šmejdům, v oblastech bezpečnosti a násilí, o poskytování sociálních i veřejných služeb, při komunikaci s úřady, o kontaktech na seniorské organizace či o vzdělávacích institucích, jako jsou třeba univerzity třetího věku.

Zároveň kraj počítá i s další podporou Senior Pasů, se kterými se seniory na jihu Čech začal úspěšně seznamovat v minulém roce