Zamyšlení nejen na neděli (CXXXVI.)

18. 2. 2024

Jsme v éře změn, které poškozují dnes a denně obyvatele České republiky i republiku samotnou. Příkladem je obcházení vyvlastňovacích zákonů a prolamování Benešových dekretů. Prezident vydal ústavní dekrety s právní silou ústavních zákonů a dekrety, které mají sílu zákona. Ve Sbírce zákonů bylo publikováno 98 dekretů prezidenta.

Všechny ústavní dekrety a dekrety prezidenta byly po válce, 5. března 1946 retihabovány Prozatimním národním shromážděním zákonem č. 57/1946 Sb. Ústavní dekrety byly prohlášeny za ústavní zákony, dekrety byly prohlášeny za zákony.

Dovoluji si připomenout, že Ústavní dekret prezidenta republiky o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské byl vydaný československým prezidentem Edvardem Benešem a vyhlášený ve Sbírce zákonů pod číslem 33/1945 Sb. Tímto dekretem byli českoslovenští občané německé a maďarské národnosti zbaveni československého státního občanství.

Konstatuji, že ústavní zákon by neměl obcházet zákon o navrácení občanství všem, kteří o to požádají, dokonce také potomkům do čtvrté generace.

Pokud bychom vrátili občanství všem potomkům Němců, kteří byli zbaveni v roce 1945 občanství, upozorňuji na to, že se nejedná o stovky či tisíce nových občanů, ale o miliony nových občanů a tím i o miliony nových voličů.

Lubomír Pána
Vlastní