Vranov u Dražíče 8.5.2023: Jihočeští občané 78 let nikdy nezapomínají uctít památku RUDOARMĚJCŮ

9. 5. 2023

Našim osvoboditelům RUDOARMĚJCŮM věnuje obec Dražíč. Tento nápis je vytesán do pamětní desky společného pohřebiště 150–160 rudoarmějců ve Vranově u Dražíče.  Uctění památky rudoarmějců si každoročně připomínají občané hlavně ze širokého okolí Písecka, Týna nad Vltavou a Bechyňska. Stalo se tak i letos 8. května 2023, kdy si připomínáme 78. výročí "Dne vítězství" a ukončení 2. sv. války v Evropě.

Pietní akt u společného pohřebiště byl zahájen položením věnců a kytic k památníku padlých a soše Rudoarmějce se stojícím dítětem. Poté Květoslav Kolařík, předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou požádal Jiřího Lejčara, předsedu OV KSČM Písek o pietní vystoupení.

Ten mimo jiné poukázal na význam nezapomínání na objektivní historické události a nyní udržení míru. Stále více se totiž ukazuje, že mír není samozřejmý a je nutné se pro něj opět angažovat.

Památku obětí války uctili také svými projevy rada - vyslanec velvyslanectví Ruské federace v ČR Nikolaj Brjakin a Vojtěch Filip na obou místech pietního aktu.

Ve druhé části pietního aktu u „Váni“ přítomní uctili položením věnců a květin hrob neznámého sovětského vojáka.

Zvláštní poděkování za neformální vystoupení na místě hromadného pohřebiště a na místě posledního odpočinku neznámého vojáka „našeho Váni – Váňušky“ patří paní Irině Savkinové, původem z Běloruska a nyní již více jak dvacet let z Týna nad Vltavou a její dceři. V krásné libozvučné ruštině a jen při občasném tlumočení její dcery Jasna Koněva (umělecky Sova) děkovala za péči o místa posledního odpočinku padlých vojáků Rudé armády, jako je toto. V neformálním příhovoru poděkovala také občanka Ukrajiny za milé a neformální přijetí a pomoc českých občanů. Všechny ženy bez rozdílu svého původu společně zazpívaly několik ruských písní a píseň mladého vojáka těšícího se na návrat z cizí daleké země domů. Svoje vystoupení společně s přítomnými občany všichni společně zakončili známou písní Katuša.

Po skončení shromáždění poděkoval jménem přítomných předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou Květoslav Kolařík mimo jiné Vlastě Horažďovské za výrazný podíl na přípravě a uskutečnění vzpomínkové akce a za péči o celý památník na obou pietních místech. Po ukončení celé akce zazněl potlesk všech přítomných.

+ foto: Josef Kovařík
Vlastní