Vnitro pro soud trvá na správnosti zaregistrování kandidátky Rohanové

8. 12. 2022

Ministerstvo vnitra podle vlastního výkladu právní úpravy nemělo jinou možnost, než kandidátku na prezidentku Denisu Rohanovou zaregistrovat pro lednovou volbu, a to přesto, že ji podpořili jen poslanci z bývalé Poslanecké sněmovny. Vnitro to uvedlo v písemném vyjádření, které si vyžádal Nejvyšší správní soud (NSS) a které je dostupné v jeho databázi.

Vnitro uvádí, že zákon nestanovuje, kdy nejdříve může být kandidátní listina podána. Prezidentka České asociace povinných Rohanová ji podala už v říjnu 2021, tedy ještě před vyhlášením voleb. Ministerstvo si podle svého vyjádření nemůže domýšlet další podmínky pro kandidátní listiny, které nevyplývají přímo ze zákona, a to ani s ohledem na jejich případnou vhodnost či praktičnost. “Je čistě věcí zákonodárce, aby zhodnotil na základě dosavadní praxe vhodnost této úpravy a do značné míry liberální pravidla týkající se časové možnosti podat kandidátní listinu, a přijal případnou změnu,” stojí ve vyjádření ministerstva.

Podle úřadu nepředstavuje problém ani to, že podporovatelé Rohanové od loňska nejsou členy Sněmovny. “Z volebního zákona explicitně plyne, že po podání kandidátní listiny se k následnému zániku mandátu nepřihlíží,” uvedlo vnitro. Článek článek zde:

čtk, iportal24.cz, Ilustrační FOTO-Pixabay/Wikimedia/NP