Šumavské Hoštice: Uctili památku bojovníka proti nacismu Václava Ellera

19. 9. 2022

Zástupci OV KSČM Strakonice a Prachatice spolu s LKŽ a KČP Strakonice v pátek uctili památku nacisty popraveného Václava Ellera u pomníku v Šumavských Hošticích. Zde se uskutečnila vzpomínková akce, kde výstižný projev přednesl člen Ustředního výboru KSČM Vladimír Klouda. Přítomní zástupci uctili památku u jeho pomníčku položením květin.

Připomeňme, že komunista Václav Eller byl mučen a popraven za protinacistický odboj 17. 10. 1942 v Mnichově. Jeho pomník je umístněn u kostela sv. Filipa a Jakuba v Šumavských Hošticích a je opatřen nápisem „Tvým ideálům věrni zůstaneme!“.

Rovněž nezapomínáme, že jméno Václava Ellera je vytesáno spolu s ostatními jmény na památníku uvnitř areálu ČZ, a.s. Strakonice. Památník je opatřen vytesaným nápisem Na oltář vlasti život jsme dali svobody slasti se nedočkali náš osud buď vám výstrahou chraňte svobodu těžko získanou. Zaměstnanci ČZ v roce 1938–1945“

Na počest mučeného a popraveného Václava Ellera je ve Strakonicích pojmenována ulice, která nese název „Ellerova“

Čest jeho památce.

jk, Marie Pavlovičová