Středula skončil. Politika u chlebíčků ve Strakovce se nevyplácí

6. 3. 2024

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, oznámila. Důvodem jsou pochybnosti související s několikaměsíčním neplacením členských příspěvků a zánikem Středulova členství.

Nové vedení si odbory zvolí na mimořádném sněmu 25. března, oznámil v pondělí místopředseda Vít Samek. Středula čelil pochybnostem, zda je právoplatným šéfem odborů. Podle informací deníku Blesk neplatil včas členské příspěvky a tím mu zaniklo členství ve svazu – a tím pádem i mandát předsedy.

Druhý z místopředsedů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Roman Ďurčo po jednání potvrdil, že Středulovi loni zaniklo členství.

„Zaniklo mu členství a budeme to řešit na sněmu,“ uvedl k věci Ďurčo.

Základní organizace OS KOVO loni v prosinci upozornila Středulu, že kvůli nezaplacení členských poplatků pozbyl členství. Z tohoto důvodu následně nemohl vykonávat funkci předsedy a účastnit se za odbory například jednání tripartity.

„Když někdo neplatí delší dobu, tak vypadne z toho systému a de facto není členem,“ dodal k neplacení členských příspěvků Roman Ďurčo.

„Šéf OS KOVO “zaříznul” šéfa ČMKOS, jinak to člena OS KOVO. Tak nedůstojný odchod si  ani Josef Středula nezasloužil. Odbory, bohužel, namísto posilování své prestiže a vlivu (jako třeba v Rakousku, Německu či Francii), řeší své vnitřní problémy a dělají namísto razantní pro-zaměstnanecké politiky v čase asociální vlády spíše kabinetní politiku u chlebíčků a matonek ve Strakovce, tiskové konference či tiskové zprávy už nikoho nezajímají. Moc bych si přál silné odbory s tahem na branku a s odvahou k razantním krokům i akcím v zájmu všech zaměstnanců nebo chcete-li v zájmu všech lidí práce v ČR," okomentoval na svém facebooku situaci okolo Josefa Středuly advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

Haškův kolega, advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, byl ve svém vyjádření ještě tvrdší.

„Josef Středula byl odstaven šéfem OS Kovo Romanem Ďurčem. Je zcela zřejmé, že se na nadcházejícím mimořádném sněmu utkají o post předsedy ČMKOS. A nelze ani vyloučit, že se zjeví nějaký třetí kandidát. Odborářům ze srdce přeji, aby si do svého čela zvolili toho, kdo bude důrazně bojovat za jejich zájmy a nikoliv další prodlouženou ruku Fialovy vlády. Jisté je jedno - horší než se Středulou už to být nemůže," uzavřel svůj krátký komentář na facebooku Jindřich Rajchl.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)