Stem 5/2023: Simulovaný volební model KSČM - 3,8% / 11,99%

10. 6. 2023

ZÁKLADNÍ ZJIŠTĚNÍ

  1. STEM přináší sněmovní volební model konstruovaný metodikou, která zohledňuje zvýšenou míru nejistoty a váhavosti voličů.
  2. Pětina až čtvrtina veřejnosti se řadí mezi obvyklé Nevoliče, necelá polovina naopak obvykle volí a má zpravidla jasno, koho podpoří. Zbylá třetina si svojí volební účastí není jista, váhá nad svou účastí nebo nemá jasno ve výběru strany. Právě tato skupina a odhad jejího volebního chování jsou klíčové pro volební modely i volební výsledek.
  3. Nejsilnější míru přijatelnosti vykazuje hnutí ANO, když jej zvažuje až 37 % naší veřejnosti (varianty 1+2+3). Zjevně dokáže oslovit rozmanité skupiny voličů.
  4. Vysoký maximální možný zisk vykazuje též hnutí SPD s 22 %. SPD pro voliče nese silný kritický náboj.
  5. Politická scéna je stále výrazně rozpolcená na podporovatele stran vládních a opozičních. Fluktuace hlasů probíhá uvnitř bloku vládních stran i uvnitř bloku stran opozičních. Přechody mezi bloky jsou velmi vzácné.
  6. U vládních stran je patrná silná vazba mezi všemi stranami. Odlišnou pozici má KDU-ČSL – je relativně nejméně přijatelná pro příznivce ostatních vládních stran. Potenciál i možný zisk STAN se po otřesech loňského roku stabilizuje.
  7. Strany vládní koalice od sněmovních voleb v součtu mírně ztratily, nesledujeme však systematický přesun jejich voličů k jiným uskupením. Jejich voliči patrně nevidí relevantní alternativu.
  8. V květnovém modelu se na prvním místě umisťuje hnutí ANO. Vedle pravděpodobného zisku až 33,5 % má toto hnutí mimořádně velkou skupinu loajálních voličů – v současnosti kolem 25 %.
  9. Na druhém místě je ODS se 14,6 %, nejsilnější z vládních stran a zejména se jí daří udržet solidní podporu loajálních voličů.
  10. Třetí místo obsazují Piráti s 10,8 %, jimž se podařilo stabilizovat po loňských volbách své loajální voliče a obnovit znejistělé potenciální podporovatele. Drží pozici druhé nejsilnější vládní strany a průběžně sílí.
  11. Hnutí SPD oproti dřívějšku mírně oslabilo, zřejmě ve prospěch nejsilnější opoziční síly – hnutí ANO – a také ve prospěch nové formace PRO.
  12. Hnutí STAN našlo po turbulentním loňském roce novou stabilní hladinu kolem 6 %. Pro mnoho voličů ovšem zůstává stranou druhé až třetí volby, což vede ke stále relativně vysokému maximálnímu možnému zisku (až 18 %).
  13. KDU-ČSL, TOP 09, KSČM a ČSSD se pohybují kolem hranice vstupu do Sněmovny, v květnovém měření by měla největší šance TOP 09.
  14. Hnutí ANO nachází významnou oporu u lidí se základním vzděláním a vyučených, a především pak u voličů starších 60 let. Mladí voliči nacházejí útočiště u Pirátů, STAN a také TOP 09.
  15. Vládní strany si stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním, u nižších stupňů vzdělání je jejich pozice slabší.
  16. Nad volební účastí nejvíce váhají lidé ve věku 45–59 let. Pevné je odhodlání u voličů ODS i u voličů hnutí ANO. U ODS i ANO zaznamenáváme poměrně silnou osobní vazbu k volené straně.
  17. Možná chyba výběru je u menších stran +/- 1 procentní bod, u největších +/- 2,5 p. b. Výsledky ukazují nálady v době sběru dat, tedy ve druhé polovině května 2023.

................................ 

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar by získala KSČM 3,5% hlasů a Socdem 3%.

Fotogalerie

Zdroj: 
https://www.stem.cz/volebni-tendence-ceske-verejnosti-kveten-2023/#more-7590