Sociální demokracie by zdanila i hloupost

12. 6. 2023

Skončil poslední sjezd ČSSD, vlastně už strany s novým názvem Sociální demokracie. A je to jako v tom starém vtipu o Jakešově KSČ: kdybyste mi řekli, že je poslední, přivedl bych na něj celou rodinu…

Co nabízí dnes tato kdysi nejsilnější strana? Rezignaci na ekonomický růst, který považuje za „dlouhodobě neudržitelný“. „Stačí si představit, že při pokračování současného tempa růstu se světová ekonomika zdvojnásobí každých 24 let“, děsí se navzájem sociální demokraté. Takto se děsívali Zelení od šedesátých let dodnes – nejdříve hladomorem z toho, že nás planeta všechny neuživí, pak ropným zlomem a když nic z toho nenastalo, tak globálním oteplováním a stoupající hladinou oceánů, které zatopí atol Vanuatu.

Dnes ČSSD ve jménu udržitelnosti touží „vrátit české krajině její přirozenou mozaikovitost“. Takže pryč s přehradami, pryč s JZD a rozoranými mezemi, statky s efektivním zemědělstvím a mechanizací strojně traktorových stanic, zapřáhněte volky! Každý toho svého. U všech opatření chtějí „posuzovat jeho sociální důsledky, zda náklady a výnosy jsou distribuovány spravedlivě“. Což vylučuje akumulaci zdrojů a efekt koncentrace technologií ve výrobě. A když ne, následuje „spravedlivé zdanění“. Ve jménu „mezí“ ekonomického růstu.

Vzhůru do Ugandy!

V hledáčku se ocitla i solidarita veřejné sociální, zdravotní a důchodové péče, kterou máme projevovat neomezenou pojištěním a hranicemi státu. To znamená dobrovolně a účastně sdílet sounáležitost s miliardou chudých v Africe a dvěma miliardami chudých v Asii, pokud se rozhodnou usadit se v prozatím sociálně vyspělé Evropské unii. Pokud chcete mít veřejně dostupnou péči jako v Ugandě či Bangladéši, ČSSD uvítáte. V opačném případě se odmítnete dělit o sociální komfort s těmi, kteří ho celoživotní prací nevytvořili. Ať už to jsou Afričané, Afghánci nebo Ukrajinci. Právě v exkluzivní solidaritě ve zdravotní, sociální či důchodové péči a dostupnosti a láci veřejných služeb tkví hodnota občanství.

Zdaníme váš mixér

Sociální, zdravotní, vzdělávací i daňový systém mají podle ČSSD za úkol „srovnávat šance mezi lidmi“. Všemi. Spravedlivá společnost „bez ohledu na majetek nebo příjem“ je taková, „kde silnější člověk nemůže zneužívat slabšího postavení druhého člověka“. Což vylučuje kapitalismus a tržní tvorbu cen, jakož i nerovnost.

Jednou dosažené úrovně lidských práv se člověk podle ČSSD nemůže vzdát a nemůže mu být snížena. A to ani, je-li neufinancovatelná… Jako příklad lze uvést požadavek ČSSD na bezpracný, všeobecný základní příjem (čili pro každého) a vedle toho na „zkrácení pracovní doby bez snížení mzdy na 4 dny týdně“. A to za situace, kdy se všechny důchodové komise, které při státu vznikly, shodují na pozdějším odchodu do důchodu vzhledem ke stárnutí populace (nízké porodnosti) a prodlužování věku dožití (méně namáhavé práce, lepší výživa, pracovní podmínky a zdravotnictví). Ani jednu z expertních komisí MPSV nikdy nenapadlo zkracovat pracovní dobu o 20 % nebo nevázat příjem na množství, kvalitu, kvalifikovanost a potřebnost práce.

Nešílenější jsou názory Šmardo-Špidlovy ČSSD na umělou inteligenci, inteligentní systémy dopravy a e-governmentu. „Potlačit monopoly a oligopoly na vývoj systémů umělé inteligence“ technicky nelze stejně, jako nelze potlačit dominanci volantu u aut či některých operačních systémů počítačů nad jinými. To je prostě globální evoluce, proti které HDP Česka jsou drobné... Stejně tak romanticky diletantské je tvrdit, že „data vzniklá v provozu měst, obcí a státu nesmějí být bez dalšího k dispozici ke komerčním účelům“. Vytvoření správu a uložení dat jsme už jednou zaplatili v daních státu. Ta data nám musí být vydána, protože ne chamtivý Špidla, ale my jsme stát. My všichni. Podle ČSSD „data vzniklá při práci veřejných institucí nemohou být poskytována bezplatně. Jsou surovinou stejně, jako bylo historicky uhlí, a za surovinu je třeba platit“. Špidla ve svém snění nepochopil základní ekonomické postuláty o tom, co je veřejný statek.

Stejně hloupé je „zdanění robotů“, protože nahradí zanedlouho lidskou práci. Co je robot? Vaše tiskárna? Xerox? Tiskne přeci efektivněji, než kdybyste vše psali a opisovali ručně. Váš víceúčelový mixér? Automatická pračka? 3D plotr? Podle čeho se bude „robot“ zdaňovat? Podle velikosti procesoru? A musí mít manipulační periferie vždy samostatný procesor? Podle možnosti ušetřit vám čas anebo podle skutečně ušetřeného času? Podle „množství a kvality vykonané práce“ jak to formuloval Marx ve stati "Námezdní práce a Kapitál" roku 1847?

Samozřejmě ne všechny body programu ČSSD jsou tak hloupé jako ty, které jsem vyjmenoval. Ale pokud ty vyjmenované sjezd nezrušil a s nimi i autory pro nesvéprávnost, stala se z české sociální demokracie nebezpečná sekta neoludditů, usilujících o likvidaci pokroku, zničení strojů a překažení jejich zavádění v továrnách, poněvadž stejně jako v polovině 18. století, i dnes masová strojová výroba okrádá lidi o práci.

Štěpán Kotrba, mediální analytik
fb