Pintovka: Uctili památku 609. výročí upálení Mistra Jana Husa a zahájili volební kampaň STAČILO! do zastupitelstva Jihočeského kraje

6. 7. 2024

V sobotu 6. července se za krásného slunečného počasí sešli jihočeští občané v táborském lesoparku Pintovka na slavnostním shromáždění k uctění památky 609. výročí upálení M. Jana Husa. Tento den byl zároveň významný tím, neboť zde byla současně zahájena volební kampaň a občanům byli představeni někteří kandidáti do zastupitelstva Jihočeského kraje za volební koalici STAČILO!.

Představeni byli a s krátkými projevy vystoupili:

Kateřina Jirousová, lídryně jihočeské kandidátky STAČILO!, lékařka, 37 let, Soběslav,
Václav Ebert, podnikatel, 50 let, Tábor,
Lubomír Pána, krizový manažer, emeritní rektor vysoké školy, 73 let, České Budějovice,
Ivan Fabián, učitel, elektrotechnik, 66 let,České Budějovice,
Marek Adam, učitel gymnázia, 39 let,Tábor
Richard Štěpán, student vysoké školy, šéfredaktor měsíčníku Naše Naděje, 19 let, České Budějovice,
David Kubíček, tiskař, 30 let, Jindřichův Hradec

Na slavnostním shromáždění byl také přivítán a s projevem vystoupil vzácný host Petr Šimůnek, 1. místopředseda ÚV KSČM.

Další projevy pronesli Jana Kozáková, předsedkyně Jihočeské krajské rady KČP a kandidátka do krajských voleb a Květa Šlahúnková, předsedkyně Republikové rady LKŽ.

Program uvedl Václav Ebert, předseda OV KSČM Tábor a dále střídavě moderovali Alena Nohavová, předsedkyně JčKV KSČM a Marek Adam, místopředseda Jč KV KSČM.

S hlavním projevem k aktuálnosti Husova odkazu k dnešku vystoupil Marek Adam. Trefně vyjádřil, jak po staletí od Husova upálení přetrvalo umlčování nepohodlných názorů a pravdy mocnými. Jako stále aktuální připomněl Husova slova „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné, jenž je odloučení věčné od milosti Boží…“.

Oficiálními vystoupeními celá akce neskončila. Následovaly chvíle pro rozhovory s občany a popovídání si nejen těch, kteří se již dlouho neviděli, ale také pochutnat si na rychlém občerstvení. Pro děti byl připraven skákací nafukovací stan a další herní atrakce. To vše až do pozdních odpoledních hodin za doprovodu reprodukované hudby Pepy Lidrala.

Video:

video: Světlana Šatná - My, lidé, text+ foto: Josef Kovařík