Osvobození den pátý: „Za mír, aby se již nikdy neopakovaly hrůzy války“. 10. května 1945 Soběslav

12. 5. 2023

10. května 1945 dorazila od Jindřichova Hradce do Soběslavi Rudá armáda. Bylo mezi nimi mnoho raněných vojáků, proto byl v Soběslavi zřízen polní lazaret. Po cestě v Rybově Lhotě zemřel na následky zranění, které utrpěl u J. Hradce, gardový podplukovník dělostřelectva S. S. Kosousov. Vojáci i občané mu 12. května vypravili z Rybovy Lhoty do Soběslavi dlouhý pohřební průvod. Byl pochován s pravoslavným obřadem doprovázenou dělostřeleckou čestnou salvou.

Dále je na hřbitově v Soběslavi hrob 28 vojáků Rudé armády, kteří zemřeli na následky zranění od května do listopadu 1945. Pozn.1: spojenecké armády opustily území ČSR v listopadu 1945.

Pozn.2: Sešlo se nás na pietním aktu 29 a občanky a občané Soběslavi položili květiny k dalším čtyřem pomníkům obětí války, mimo jiné dvěma vězňům z koncentračního tábora, kteří při převozu vlakem zemřeli a byly z projíždějícího vlaku vyhozeni nedaleko hřbitova. Pohřbeni jsou jen pod svými na pažích vytetovanými čísli.

Lubomír Pána
Vlastní