Levice musí hledat společné řešení a spolupracovat

19. 10. 2022

Bývalý dlouholetý komunistický poslanec Jiří Dolejš pokřtil v úterý 18. října v prostoru zvaném Ateliér PV 9 v Praze svou nejnovější knihu Spánek rozumu na levici. Součástí křtu byla debata účastníků o současné levici, jejích složkách, programu a také o zatímní neschopnosti se dohodnout na společném tažení za voličskými hlasy – proti pravici. Autor svou knihou sleduje proces oživení české levice.

»Dnes málokdo čte. To je handicap všeobecný, i levice,« řekl v úvodu Dolejš. Byl by proto rád, aby si jeho kniha našla cestu ke čtenářům a čtenářkám, kteří se cítí být levicovými.

Dolejš vnímá současnou realitu na levici, která se momentálně nachází »na kolenou«. Značky obou tradičních levicových stran – KSČM a ČSSD – jsou dle jeho slov tak pošramocené, že to ovlivňuje i chování voličů u volebních uren. Nárok na hegemona v rámci levice z tohoto titulu nemá žádný ze subjektů levice. Ale jak zdůraznil, jde o to, poučit se z proher.

Výzva k levicové synergii

A protože se česká levice nachází podle jeho mínění ve stadiu poslední šance zvrátit neblahý trend, vyzval k levicové synergii. Pro příští volby (evropské a krajské) to prakticky znamená jednat o společných levicových kandidátkách a sestavovat je, a pokud k tomu není vůle od lídrů stran, pak iniciativa musí jít odspodu.

dolejs_krti_knihu.jpgKnihu pokřtil autor Jiří Dolejš s předsedkyní Komise mládeže ÚV KSČM Petrou Prokšanovou. FOTO – Roman ROUN

»Z marasmu levici nedostanou vášně davu,« míní. Levici chybí znalost ekonomické teorie, je nutno dle něho zrevidovat sociální agendu, hledat společná řešení – a to vyžaduje mít svou intelektuální elitu, která dokáže myslet analyticky a kriticky, aby formulovala program, hledala styčné body s potenciálními spojenci apod.

Česká levice je součástí evropské levice, zdůraznil Dolejš. Jednoduché odpovědi na složité otázky současnosti neexistují. Odpovědí proti šíření vlivu nových globálních velmocí musí být dle něho evropská integrace, a pokud máme výhrady k tomu, jak probíhá, změňme tedy její charakter, vyzval Dolejš.

Dělení na levici a pravici (které někteří politologové či jiní veřejně činní lidé odmítají, že prý se již přežilo) je podle Dolejše nadále platné, neboť hodnoty, které vyznávají levice, resp. pravice zůstávají a jsou neměnné. Hodnotový systém obou těchto pólů zůstává v platnosti.

Knihu Spánek rozumu na levici již přečetl někdejší politik KSČM Leo Luzar. Ocenil, že v ní jsou na 400 stranách vlastně obsaženy čtyři knihy – kniha ekonomická, obecně politická, dále autorovy zkušenosti z politiky a náčrt možného řešení, jak ven ze současné situace.

mh
Naše pravda