Lavrov: Dřívější vztahy se Západem nebudou obnoveny

1. 12. 2022

Dřívější vztahy mezi Ruskem a Západem nebudou obnoveny, řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci o evropské bezpečnosti.

"Pokud a kdy by měli naši západní sousedé a bývalí partneři zájem na tom, aby se nějak obnovila společná práce na evropské bezpečnosti, pak obnova za stávajících podmínek a praxe nebude možná. Protože zotavení vztahů znamená obnovu toho, co bylo předtím. Ale s tím nesouhlasíme, tak to nebude.

K aktuální otázkám dále sdělil.

V současné době Rusko provádí operaci na Ukrajině na ochranu svých legitimních zájmů v souladu s mezinárodním právem, a nikoli podle amerických pravidel, zdůraznil ministr.

"Naši američtí kolegové navrhli uspořádat schůzku mezi ředitelem CIA Billem Burnusem a ředitelem vnější rozvědky RF Sergejem Naryškinem. Souhlasili jsme. Navíc sami Američané nám desetkrát řekli – jen by to měl být naprosto důvěrný kanál, neměl by být oznamován, aby nikdo nic nevěděl, že je to vážné, aby tento kanál nebyl předmětem žádné vnější propagandy a informačních intrik. Souhlasili jsme. Ale jakmile dorazili do Ankary, okamžitě to uniklo. Nevím odkud – z Bílého domu, z ministerstva zahraničí, ale uniklo to a nebylo to z naší strany." USA nelze důvěřovat.

RIA Novosti