Kovařík: Hnutí SPD ve 2. kole prezidentské volby nepodpoří ani jednoho z kandidátů

17. 1. 2023

A už vůbec ne kandidáta spojeného s Fialovou vládou. Novináře dnes o stanovisku hnutí informoval předseda Tomio Okamura. Stanovisko dává prostor pro různé typy hlasování například:

Vhození prázdných lístků - nevolit

Kandidát Babiš je sice považován za menší zlo, ale jeho zastíraný a nekritický příklon ke kolektivnímu "Západu" je více než evidentní. Hnutí, které ovládá mohlo, ale nepodpořilo zamítnutí vládního návrhu novely Ústavy ČR. On sám nebyl přítomen a vedl svoji kampaň, ale nedal pokyn pro zamítnutí. To je náhoda? Domnívám se, že ne.

Jediná strana, která hlasovala pro zamítnutí špatného návrhu novely zákona byla SPD. Jedná se o č.t. 252 ze dne 13.1.2023. Novela se naoko tváří jen jako legislativně technická úprava. Ale v praxi může postavit Parlament a stát před hotovou věc vynucené nutnosti prodloužení doby vojsk a techniky mimo vlastní území na dobu delší než navrhovaných 60 dnů. Pak nelze vyloučit, byť nechtěné zapojení se do vojenských konfliktů.

Neutrální výklad

• uvedená změna tak jak je napsána má spíše povahu legislativně technickou. Otázkou však je, zda není zbytečná, protože v praxi se stejného účelu může dosáhnout ustáleným ústavním výkladem.

Rizika?

Možnosti extenzivního výkladu ...

Přílohy:

Návrh novely ústavy č. t. 252