Jihočeské školy reagují na zdražování energií a zvedají ceny obědů

30. 9. 2022

Náklady na život se jihočeským rodinám postupně navyšují kvůli inflaci i energetické krizi, další výdaje přišly se školním rokem. Většina škol totiž musí kvůli všeobecnému zdražování navyšovat ceny v jídelnách, za ubytování v domovech mládeže i za školní kluby a družiny.

ilustrační snímek

„Zdražilo úplně všechno – pečivo, brambory a především olej. Museli jsme tak ceny navýšit už dvakrát, jednou v lednu a podruhé teď v září, pokaždé přibližně o dvě koruny za porci,“ uvedla Marie Božovská, vedoucí školní jídelny v Domově mládeže Holečkova 2 v Českých Budějovicích, která vaří obědy pro několik škol ve městě.

Nyní tam studenti za jedno jídlo zaplatí 40 korun. Tím ale nárůst výdajů pro rodiče nekončí, zdražování se nevyhnulo ani cenám za ubytování na internátě. Místo 1 400 korun měsíčně, které rodiče za ubytování dětí platili minulý rok, to je v tomto školním roce o 100 korun více. Celý článek zde: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/obedy-zdrazovani-skoly-energie-internat-cena-zaci-reditel.A220929_154330_budejovice-zpravy_mkuc

Tomáš Souček