Glosa komunálního kandidáta

9. 9. 2022

Blíží se nám volby a ve veřejném prostoru Jihočeského kraje ve městech, méně už obcích je hodně, někde dokonce samá reklama na kandidáty na starostu. Napadlo vás někdy proč vlastně na starostu a místostarosty kandiduje samý právník a doktor? Proč vlastně v komunální politice nejsou na předních místech lidé, kteří se nejvíc pohybují mezi lidmi a pracují třeba jako elektrikáři, jsou živnostníky, instalatéry a podobně? Důvod je možná jednoduchý, sami nemají zájem. Ale také proto, že lidé, kteří pracují v těchto profesích, nemají moc času na to, aby se zviditelňovali na radnici v okázalých funkcích a čekali až jim vyprší mandát. Potom se opět pustili do práce jako řadoví občané. Je to opravdu velká škoda, protože právě tito lidé disponují poznáním co v našich obcích a městech pro většinu občanů chybí.

Proto by bylo snad vhodné se za necelé dva týdny před vlastním volebním aktem věnovat tomu, komu dáváme svůj hlas a koho podporujeme. Tedy volit kandidáta nejen z hlediska osobnosti a schopnosti, ale také z hlediska zastávané profese. Možná, že když vložíme hlas právě těm kandidátům, kteří nejsou na kandidátce v popředí, uděláme pro své město a obec víc, než když zvolíme právě ty doktory a právníky. Ti o reálných potřebách většiny lidí mohou vědět méně, neboť mohou mít poněkud jiný okruh zájmů.

(jk)
Vlastní