Důchodci za schodek státního rozpočtu nemohou! - KSČM navrhuje

1. 6. 2023

Současný asociální přístup vládní koalice k důchodcům je více než alarmující. Pod záminkou boje proti enormně vysokému schodku státního rozpočtu, který vláda není schopna naplnit, představila svůj plán, tzv. konsolidační balíček založený na ožebračováni občanů.

Neštítí se ho zaměřit ani na lidi na zaslouženém odpočinku, na které část tohoto schodku svádí. V budoucnu chce snížit reálnou výši důchodů, ztížit podmínky pro jeho pobírání a prodloužit věk odchodu do důchodu. České důchody přitom čerpají jen kolem 9 % HDP, zatímco na západ od našich hranic je to o třetinu i polovinu víc.
Pro KSČM je jediným řešením stabilizovaný penzijní systém, průběžně financovaný z důchodového pojištění i dalších zdrojů státního rozpočtu.

K jeho zajištění KSČM navrhuje:

• Embargo na další zcizování veřejného majetku
• Návrat páteřní infrastruktury do rukou státu
• Zdanění všech zisků dosahovaných na našem území
• Zrušení daňových úlev a subvencí velkokapitálu
• Adekvátní zdanění všech soukromých přirozených monopolů
• Progresivní škálu daní z majetku i příjmu právnických a fyzických osob
• Zrušení stropu sociálního pojištění z nadstandardních platů
• Omezení výdajů na zbrojení (např. nákup zbytečných stíhaček F35)

Důstojné prožití stáří podle KSČM zajistí pouze celková prosperita České republiky a k tomu je potřeba:

• Skoncovat s politikou „levné práce“, rozvíjet ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou, umožňující „přerozdělovat bohatství“
• Znásobit tok státních peněz na posílení ekonomického přínosu domácí vědy a výzkumu v řadě perspektivních oborů (nanotechnologie, IT, umělá inteligence aj.)
• Rozvíjet nové projekty ve veřejném vlastnictví tak, aby přispívaly k rozvoji celé země a růstu všeobecné životní úrovně
• Zásadně zkvalitnit výkon vlastnických práv státu a celé veřejné moci v podnicích s jeho majetkovou účastí

Vedení KSČM