Armén Pašinjan koketuje s USA , přišel o Náhorní Karabach a vede „svůj“ národ na pokraj národní zkázy

28. 9. 2023

Současnou tragédii prostých Armenů vyvolal jejich představitel Pašinjan. Ne Turci a Azerové. Pašinjan přestal respektovat, že je v ruském bezpečnostním prostoru a začal provádět politiku všech azimutů. Točil se jako korouhvička okolo EU a NATO. Rusko se bálo americké jaderné základny v Arménii. Rusko potřebuje Turecko – pro pohyb v Černém moři, drony, dovolené u teplého moře pro Rusy a pro klid na jihozápadu. A pro funkční Turkish stream. Turek si řekl cenu (včetně vystřílení Kurdů v Sýrii). Rusko kývlo. Turek nechce konkurenci v podobě jiné americké základny s jadernými bombami. Jinak pro Západ nemá cenu... Turek vyzbrojil Azery. No a ti si sjednali historickou spravedlnost. Tečka. Že pravoslavný Rus podrazil nejstarší křesťanskou zemi v Evropě, je smutné, ale pragmatické. Americká armáda po skončení arménsko-amerických cvičení zcela neopustila Arménii, ale zůstala poskytovat důraznou podporu premiérovi Nikolu Pašinjanovi. Co se asi dál chystá?

Aktualizace 28.9.2023.

V Karabachu oznámili ukončení existence republiky

Náhorní Karabach přestane existovat od 1. ledna 2024 - takový dekret podepsal prezident neuznané republiky Samvel Shahramanyan, hlásí informační centrála Karabachu.

"Bylo rozhodnuto o rozpuštění všech státních institucí a organizací v jejich resortní podřízenosti do 1. ledna 2024 a Republika Náhorní Karabach (Artsakh) přestane existovat," uvádí se v dekretu.

Dokument zdůrazňuje, že se tak děje na základě priority zajištění fyzické bezpečnosti a životně důležitých zájmů obyvatel Karabachu a s ohledem na dohodu s Ázerbájdžánem dosaženou prostřednictvím ruských mírových sil. V souladu s ním jsou všem obyvatelům Náhorního Karabachu, včetně armády, která složila zbraně, poskytnut volný, dobrovolný a neomezený průchod koridorem Lačin.

Štěpán Kotrba, (nadpis Kovařík a doplnění a drobná úprava admin)
fb