Neuvěřitelné: Písecký boj za zrušení laviček

21. 7. 2016

Když jsem před časem četl v denním tisku, jak např. v Olomouci na Biskupském náměstí musely být odstraněny lavičky, byl jsem v rozpacích. Ovšem pádné důvody jako jsou obtěžování slušných lidí a nepořádek jsem musel uznat jako dostatečný argument, když jiné civilizovanější způsoby selhaly.

Netrvá dlouho a tato „vymoženost“ se dostala i do okresního města Písku, konkrétně na sídliště Portyč mezi Novým mostem a lávkou pro pěší podél levého břehu Otavy. Na sídlišti byly lavičky již dříve, ale postupně  zmizely. Od té doby uplynulo několik let ke spokojenosti občanů.

Jaké bylo překvapení občanů Jablonského ulice, když z ničeho nic městské služby začaly instalovat lavičky. Stalo se něco neuvěřitelného, občané je odmítají. Nenechali si to líbit a spontánní petiční akcí s téměř 200 podpisy žádají jejich zrušení. Nedivím se, nechtějí absolvovat nové kolo dalšího obtěžování, hluku, nepořádku a dokonce nálezů použitých kontaminovaných injekčních stříkaček.

Opět zapátrám v paměti a rozpomenu se, že takových míst v řadě měst v České republice přibývá. Občané nevěří ve státní a veřejnou moc, že udrží běžný klid a pořádek, kde slušní lidé nebudou obtěžováni, a tak raději oželí lavičky. Bohužel, nová doba si vynutila nové formy občanské obrany. Raději bez laviček a mít klid na práci i odpočinek. Dřívější běžnou občanskou vybavenost sídlišť, kde byly lavičky samozřejmou součástí, už v řadě míst nenajdeme.

Autor: 
jk, foto: jk
Zdroj: 
Vlastní