Hlavní bude člověk

9. 7. 2016

Především tento výrok slovenského premiéra Roberta Fica mě zaujal v jeho vystoupení při prezentaci slovenského předsednictví EU. Plán, jak chce tuto půlroční vůdčí roli naplňovat, představil před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Robert Fico se také mimo jiné vyslovil proti snahám o jednoduchá a rychlá řešení problémů. I přesto, že existují, podle slovenského premiéra lidé evropskému projektu stále věří.

Souhlasím s ním, když ale dodává, že EU potřebuje novou důvěru, novou energii. V souvislosti s chystaným summitem EU v září v Bratislavě ale konstatoval - a v tom mu také dávám za pravdu - že by bylo škodlivé myslet si, že je všechno v pořádku, jen nám občané nerozumějí…

Právě proto bude hlavní prioritou slovenského předsednictví občan EU. Kvituji s povděkem, i když nevím, jestli se to všechno podaří, že Slovensko chce v následujících šesti měsících přispět ke zjednodušení komunikace s veřejností. Sympaticky zněla i slova o tom, že bychom se neměli stydět pokládat si i zdánlivě jednoduché otázky - v jaké situaci jsou občané Unie a co konkrétního potřebují.

Možná trochu moc optimisticky bych ale hodnotil slova Roberta Fica, že Evropané evropskému projektu stále ve většině věří. Britské referendum a ohlasy na něj ukázaly jasně, že je Evropa minimálně na rozcestí. Následující diskuse ale potvrdila můj dojem, že velká část parlamentu zatím nemá reálnou představu o odpovídajícím řešení. Nicméně jsem rád, že i slovenský premiér vyjádřil ve Štrasburku snahu hledat cestu pro pokračování tohoto projektu, i když předsednictví v Unii převzalo v hodně komplikované době.

Autor: 
Jiří Maštálka
Zdroj: 
http://www.mastalka.cz/cs/