75 let hrůzného plánu Barbarossa

22. 6. 2016

V těchto dnech si připomínáme 75. výročí přepadení SSSR 150 německými divizemi. 22. 6. 1941 se začal naplňovat zrůdný Hitlerův plán Barbarossa.

Cílem německých generálů bylo bleskovou akcí zlikvidovat do konce roku rudou armádu. Hitlerovým cílem bylo zničení bolševismu a rozšíření německého životního prostoru směrem na východ. Zároveň nařídil vést válku s maximální tvrdostí, nešetřit ani ženy a děti a samozřejmě fyzicky likvidovat všechny komunisty. Zároveň byly zesíleny jednotky SS nasazované k likvidaci Židů a proti civilnímu obyvatelstvu. Tímto aktem gradovala agresivní válka fašistického Německa a jeho spojenců za masivní podpory velkokapitálu, na jejím konci byla děsivá bilance.

Dosud nejstrašnější válka v dějinách lidstva trvala 70 měsíců. Vyžádala si více jak 55 mil. životů. Největší ztráty utrpěl Sovětský svaz – téměř 23 mil. mrtvých, Polsko 6 milionů, Čína nejméně 10 mil. a Československo nejméně 365 tisíc.

Velkým poučením z II. Světové války je, že národy nikdy nemohou nechat rozhodování o otázkách války a míru na jednotlivci, a to i sebe osvícenějším.

Nebezpečí války je stále aktuální.

Náš vstup do NATO byl mediálně prodáván jako posílení míru v Evropě. V NATO jsme nebyli ani 14 dnů a vypukla válka v Jugoslávii.

Zárukou míru je připomínat si, kdo se nejvyšší mírou zasadil o to, že jako národ ještě existujeme. A tato hrůzná výročí, jakým je i realizace plánu Barbarossa, je třeba využívat ke spojování všech obyčejných lidí, kteří se hlásí k obráncům míru.

Stále aktuálnější jsou slova J. Fučíka :“ Lidé bděte“.

Fotogalerie

Autor: 
Petr Braný, vedoucí kandidát KSČM do Zastupitelstva Jihočeského kraje
Zdroj: 
Vlastní