Z VÍKENDOVÉHO SETKÁNÍ NEJEN MLADÝCH KOMUNISTŮ

7. 6. 2016

Do naší strany jsem vstoupil teprve v říjnu minulého roku, a proto mě potěšila možnost zúčastnit se celostátního setkání mladých členů a sympatizantů KSČM ve Fulneku – Jerlochovicích v Moravskoslezském kraji. V naší základní organizaci jsem se svými 28 lety jediným zástupcem své generace, a proto byla tato možnost více než lákavá a to i přesto, že cesta na setkání nepatří zrovna k těm nejkratším. Navíc, v našem městě máme problém najít mladé, kteří by věkový průměr ve straně přeci jen o něco snížili a jakákoliv zkušenost odjinud je pro nás více než vítaná.

První den se nesl ve znamení seznamování. Bylo pro mě příjemným překvapením, kolik mladých se setkání zúčastnilo a jak berou svou úlohu ve straně vážně. Nebyli tam jen řadoví členové, ale mnoho z nich už dlouho funguje v různých výborech, spolcích, zastupitelstvech a podobně. Při večerním programu se nám představili pořadatelé a dozvěděli jsme se plno zajímavých informací i o regionu.

Úvodní foto: Šabata, Lichtenberg, Matoušek a dva ze čtyřech tankistů.

Následující den jsme už začali s besedou s poslanci a krajskými politiky KSČM a rozebírali témata, která každého z nás pálila, a že jich bylo. Diskuze se rychle změnila v kvas myšlenek a návrhů, do kterého se zapojila naprostá většina zúčastněných. Bylo vidět, že některá témata se nesou napříč republikou, jako například problémy v mediální komunikaci s voliči či nedostatečného zapojení do elektronické komunikace, zvláště u některých dříve narozených členů. Jiná témata už pak souvisela s daným regionem. Velmi zajímavé bylo vystoupení soudružky Konečné, která nám nejen pomohla s odpověďmi na naše otázky, ale představila nám také činnost v evropském parlamentu a řídila diskusi. Sobota byla též ve znamení pěší turistiky a poznání okolí, o kterém musím říct, že je opravdu nádherné, plné zajímavých míst, památek a příjemných lidí. V odpoledním bloku jsme se dozvěděli od soudruhů Luzara a Prokeše o problematice migrace a o přístupech naší strany k tomuto tématu. Bouřlivá diskuse byla důkazem, že je toto téma pro mnohé důležité a závažné, dokonce zazněly i praktické zkušenosti některých členů a členek s tímto fenoménem ze zahraničí. Současně se konala schůze Komise mladých Ústředního výboru KSČM a jednotlivých krajských komisí mládeže s ohledem na lepší propagaci v krajích po IX. sjezdu naší strany.

Přišla neděle, poslední den našeho celostátního setkání. Pustili jsme se do besedy s vedením strany a soudruzi Šimůnek a Dolejš nám byli nápomocni v řešení našich otázek a podrobně nám představili body IX. Sjezdu strany. Řešily se také problémy propagace a dozvěděli jsme se o nově vytvářeném ideologickém centru a jeho činnosti.

Jak hodnotím naše setkání mladých? Popravdě předčilo mé očekávání. Zjistil jsem, že v našich řadách je velké množství těch, kteří něco umí, ať už píší články, vytvářejí grafické návrhy, programují nebo vedou akce pro veřejnost a podobně. Předali jsme si mezi sebou zkušenosti z jednotlivých krajů a okresů, ať už byly pozitivní či naopak, navázali nová přátelství a vyměnili mezi sebou kontakty. Je důležité vědět, že nejsme v našem úsilí sami a cokoliv se v nějakém koutu naší republiky povede, je pro nás více než inspirativní. Dále musím ocenit práci organizátorů a všech, co se na chodu této akce podíleli. Na toto setkání budu dlouho vzpomínat a hlavně jsem rád, že jsem na něm nejen já dostal odpovědi na své otázky.

Autor: 
Pavel Matoušek, ZO KSČM Velešín
Zdroj: 
Klub 1. máje, www.facebook.com/Klub1maje