Tragikomedie našich pochybovačů o ruské vakcíně

9. 2. 2021
Tragikomedie našich pochybovačů o Rusku. V úterý (2 2 2.) britský lékařský časopis Lancet pochválil ruskou vakcínu proti Sputniku V a od středy naše oficiální média plnila uznání ruské vakcíny. I poslanec Národní rady Andrej Stančík (O ĽaNO) se omluvil za své předchozí pochybné výroky o Sputniku (klobouk dolů!)). Sputnik V má podobnou účinnost jako vakcína Pfizer, po první dávce kolem 92 % ale za odvoz vyžaduje teplotu pouhých minus 15°C do Pfizer mínus 90°C. To je docela velký rozdíl nákladů a logistiky ve prospěch ruské vakcíny. Souhrn všech parametrů dělá ruskou vakcínu pro nás nejpříznivější. Zájem o ruskou vakcínu je ve světě velký a faktem je, že ruský výrobce nestačí pokrýt poptávku, ale některé země (Srbsko, Turecko) už dostaly licenci od ruského výrobce. Slovensko by také mohlo požádat o licenci. Kromě toho německá kancléřka dokonce mluvila s prezidentem Putinem o výrobě ruské vakcíny v Německu. Státy, které nejsou před USA, nemají problém žádat o dodávky a výrobu ruské vakcíny. Náš premiér se vymluvil v televizi na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (to ještě nevydal článek v Lancetu) a ministr zdravotnictví Marek Krajčí stále tvrdí, že ′′ slovaksko uvažuje ′′ o dodávce Sputniku V, pravděpodobně zatím neodpovídá telefony na amerického vyslance. Jak dlouho bude uvažovat? Půl roku? Prezidentka Zuzana Caputová nabídla, že využije své mezinárodní spoje pro urychlení dodávky vakcíny proti korona viru. Spíše bych nedoporučoval, aby prezidentka Caputová kontaktovala Rusko kvůli dodávkám vakcín. Opakovaně označila Rusko za hrozbu pro Slovensko. Ztratili jsme měsíce času. Podle § 46 odst. 3 zákona číslo 362/2011 Sb. o lécích a zdravotnických potřebách by ministerstvo zdravotnictví mohlo dlouhodobě povolit nákup ruské vakcíny. MUDr. Henrietta Hudečková, hlavní epidemioložka Slovenska, zveřejnila, že nákup podporuje. Na co čekáme? Na Slovensku jsou lidé a organizace, které udržují dobré vztahy s Ruskem. Kontaktovalo je ministerstvo zdravotnictví alespoň kvůli dodávce ruské vakcíny?
Vakcína funguje nejen ve zdravotnictví, ale i v novinařině. Oficiální média, SME, Journal N,. už týden tuším, že všechny televize (ne alternativní) ruská vakcína před diváky a čtenáři buď mlčely, nebo ji dokonce pomlouvaly. Tak lhali svým spotřebitelům. O ruské vakcíně byla pravdivě napsaná a vysílána pouze alternativními médii - Hlavní zprávy, Svobodný vysílač, Extraplus, Rozměry, TVZV, TV Slovan a další. Pamatujte na to, až uslyšíte kritiku alternativy v oficiálních médiích.
Ján Čarnogurský, advokát, disident, bývalý podpredseda federálnej a predseda slovenskej vlády, exminister spravodlivosti, zakladateľ slovenskej kresťanskej politiky
fb