Premiér Babiš v jednom ze svých projevů prozradil, komu slouží a koho se obává

5. 10. 2021

Předseda vlády Andrej Babiš v souvislosti s děním ohledně obsazení funkce ředitele Bezpečnostní informační služby* (BIS) prokázal, že není jen bezcharakterním člověkem (což opakovaně potvrzuje – viz např. produkt 11162 a produkt 11163), ale že je také člověkem ustrašeným, který se pro zachování své moci v ČR vždy podřídí požadavkům cizí mocnosti.

Nutno doplnit, že těmto požadavkům se podřizuje nebo je podporou vlády schvaluje i politická opozice. Čeští politici tyto cizí požadavky klamně převádějí na jakési neexistující závazky a povinnosti, které podle nich Česká republika má vůči nadnárodním organizacím, k nimž především patří Severoatlantická aliance (neexistující závazky a další rozpory viz produkt 11130). Je však nutné zdůraznit, že údajné závazky směrem k NATO jsou ve skutečnosti závazky plněné ve prospěch Spojených států amerických, které Alianci využívají jako nástroj své zahraniční politiky (produkt 11001produkt 11002 a produkt 11159). Fakt, že je NATO nástrojem USA, mimo jiné prokázala také vojenská mise v Afghánistánu – zejména způsob jejího zahájení a způsob jejího ukončení. Na české politické scéně se tak dlouhá léta jedná pouze o to, kdo bude tím plnitelem cizích požadavků na úrovni české vlády.

Mnozí politici z politické opozice a téměř všichni novináři tvrdili, že když se Babiš jako premiér nezasadil o to, aby byl Michal Koudelka vládou opětovně jmenován do funkce ředitele BIS na dalších pět let, tak se Babiš podle nich podřizoval vůli prezidenta Miloše Zemana, který si Koudelku v této funkci nepřeje. Avšak Zeman nepatřil mezi hlavní důvody, proč Babiš nechtěl, aby vláda opětovně jmenovala Koudelku do funkce ředitele BIS. Pokud by se Babiš tolik obával Zemana a jeho počínání ohledně jmenování „nového“ předsedy vlády po volbách do Poslanecké sněmovny, tak by vládě jednoduše navrhl jiného kandidáta na ředitele BIS (sněmovní volby se konají 8 a 9. října 2021). Po schválení kandidáta vládou by vláda svůj návrh dle zákona předala k posouzení do sněmovního Výboru pro bezpečnost. Babiš by v tomto případě neusiloval ani o to, aby vláda Koudelku po vypršení jeho mandátu pověřila vedením BIS do doby, než bude „nějaký“ ředitel BIS novou vládou jmenován. Pověření Koudelky k vedení BIS Zemana nepotěšilo, čímž Babiš doložil, že měl pro své jednání jiné důvody (řeči o tom, že je správné, aby ředitele BIS jmenovala nová vláda vzešlá ze sněmovních voleb, jsou neopodstatněné a zastírají skutečné důvody Babišova jednání – viz další část produktu).

V následující části objasníme hlavní důvody, které Babiše vedly k jeho jednání, přičemž ukážeme (ne poprvé), že Babiš je nerozhodný a úskočný politik, který nejedná podle svého nejlepšího svědomí a ve prospěch České republiky, nýbrž vypočítavě manévruje podle momentální situace a podle vlastních potřeb, jež nadřazuje nad zájmy státu (Babišovy potřeby jsou v rámci jeho pudu politické sebezáchovy často propojeny a podřízeny požadavkům cizí mocnosti). K tomu provedeme unikátní rozbor Babišova projevu, v němž prozradil, komu slouží a koho se doopravdy obává.

Přístup k celému produktu získáte po uhrazení předplatného. Předplatit.

Kolektiv autorů
Exanpro.cz