Na hypotéku nově nedosáhne až 30 procent lidí

4. 7. 2018

Získat půjčku na bydlení už nikdy nebude podle analytiků tak dostupné jako teď. Až do října, kdy začnou platit přísnější pravidla pro hypotéky nastavená Českou národní bankou, se bude o jejich udělení doslova bojovat. Ceny nemovitostí prý už klesat také nebudou. Na druhé straně jejich ceny podle ekonomů neporostou takovým tempem jako vloni.

Bydlet ve vlastním. Sen téměř každého, a to nejen mladého, Čecha. V Česku má vlastní bydlení podle posledních údajů téměř 80 procent obyvatel, víc než je průměr v zemích západní Evropy. Poměr vlastních bytů a nájmů se ale patrně bude měnit.

Získat půjčku na bydlení je už nyní pro průměrně vydělávajícího člověka velmi komplikované. Od října to bude téměř nemožné.

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro poskytování hypoték. Banky by měly například vyžadovat, aby měsíční splátka nepřesáhla 45 procent čistých příjmů. Podle analýzy bankovní asociace kvůli tomu bankovní domy neposkytnou úvěry na bydlení ve výši téměř 70 miliard.

Celý článek zde.

Naše peníze