Kvóty na uprchlíky přinesly jen sváry. Byla chyba je prosazovat, uznala Merkelová

10. 6. 2018

Německá kancléřka Angela Merkelová zpětně vidí rozhodnutí o kvótách na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie kriticky, napsal týdeník Spiegel, který se objeví v prodeji v pondělí. Prosazení kvót navzdory odporu několika zemí, mezi nimiž byla i Česká republika, podle ní nepřispělo ke smíru v Evropě.

O kvótách na přerozdělování běženců, které se staly předmětem dlouhodobého sváru uvnitř osmadvacítky, rozhodli v září 2015 ministři vnitra unijních zemí. I když návrh na jednorázové rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl, kteří se nacházeli v Itálii a v Řecku, mezi ostatní členské země získal jasnou podporu, nebyl schválen jednomyslně. Proti se postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zdrželo se Finsko.

Kancléřka Merkelová, která kvóty dlouhodobě prosazovala, ale postupně svou migrační politiku mění, tehdejší rozhodnutí podle Spiegelu v současné době vnímá jako neúspěch. Křesťanskodemokratickým politikům ve středu na uzavřeném zasedání v Mnichově řekla, že prosazení kvót většinovým hlasováním nepřispělo ke smíru v Evropě. „To musím při zpětném pohledu kriticky říci,“ nechala se slyšet.

Celý článek zde.

Novinky.cz