Komunisté už jsou natěšení na posty ve státních firmách

11. 5. 2018

Komunisté si brousí zuby na některé posty v centrálních orgánech či ve státních nebo v polostátních firmách. Má to být oplátka za toleranci menšinové vlády, ať už ANO a soc. dem., nebo jen ANO.

Alespoň tak o tom hovoří přichystaná Dohoda o podpoře vzniku a toleranci existence menšinové vlády hnutí ANOČSSD po volbách 2017, do které Právo nahlédlo. Dohodu připravil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle informací Práva o jejím obsahu hovořil také s prezidentem Milošem Zemanem.

„Strany souhlasí s tím, že KSČM má právo navrhnout obsazení některých funkcí, aby mohla po dobu působení tolerované vlády plnit svou kontrolní roli, zejména ve vnitřních a vnějších kontrolních orgánech centrálních orgánů a přímo řízených organizací, a to podle jednotlivých věcných částí programového prohlášení,“ píše se v dohodě.

Aktivní hlasy pro důvěru

O jaké pozice by mohlo jít, zatím není jasné. Jasné je, že se může jednat např. o desítky postů v kontrolních a dozorčích orgánech firem a institucí spadajících pod různé resorty, například finance, zemědělství, zdravotnictví či průmysl a obchod.

Týkat by se mohly energetiky, vodního hospodářství, ale třeba i zdravotních pojišťoven. To proto, že komunisté prosazují nezvyšování spoluúčasti pacientů či brojí proti možné privatizaci.

Celý článek zde.

Novinky.cz