Jak přežít stáří: ČR vydává na domácí péči jednu z nejnižších částek v rámci EU

11. 1. 2018

Česká republika vydává na domácí péči v poměru k HDP jednu z nejnižších částek v rámci EU. Dotovat stárnutí doma je přitom pro stát výrazně levnější.

Maximální cena sociálních služeb je podle posledního ceníku ministerstva práce a sociálních věcí 130 korun za hodinu. Cena soukromých služeb se pohybuje od 150 korun výše. Pokud by člověk chtěl nebo třeba potřeboval celodenní péči, stálo by ho to za současných podmínek zhruba 90 tisíc korun čistého za měsíc. Proti tomu i superluxusní dům seniorů v ceně mnoha desítek tisíc za měsíc vypadá jako docela levná záležitost. A to je cena jen za péči. Náklady na úklid, žehlení, pedikúru či nákupy se hradí zvlášť. V podstatě být spokojeným seniorem v domácnosti vyžaduje výrazně nadprůměrné manažerské příjmy, nikoliv dvanáctitisícový průměrný důchod v lepším případě vylepšený příspěvkem na péči. Představa, že si na kompletní domácí péči naspoří i člověk se středním výdělkem, je iluzorní. Bez ohledu na to, zda se konečně nějaká vláda rozhoupá k dalšímu pokusu penzijní reformy.

Celý článek zde.

Hospodářské noviny