Církevní majetek byl pro restituce výrazně nadhodnocen, potvrdili statistici

1. 12. 2017

Obavy kritiků církevních restitucí, že pravicové vlády výrazně nadhodnotily církevní majetek, a 59miliardová finanční náhrada je proto několikanásobně přemrštěná, se začínají potvrzovat. Český statistický úřad (ČSÚ) pro vlastní statistické potřeby spočítal a ohodnotil majetek, který stát předal církevním subjektům do konce roku 2014.

Právo má toto první nezávislé ohodnocení vraceného majetku k dispozici. Ukazuje se, že jde jen o zlomky cen, z nichž vycházela Topolánkova a Nečasova vláda pro církevní restituce.

Celkově tehdy církevní komise spočetla, že hodnota komunisty zabaveného církevního majetku je 134 miliard korun, z čehož fyzicky vydat bude možné pole, lesy, rybníky a také nemovitosti v hodnotě 75 miliard korun. Zbývajících 59 miliard bude církvím vyplaceno. Byla-li tedy cena pozemků odhadnuta příliš vysoko, je nepřiměřeně velká i peněžní náhrada.

Stát zatím vydal asi třetinu lesů a čtvrtinu zemědělské půdy. Průměrná tržní cena zemědělské půdy, se kterou ČSÚ počítá, pochází z cen pozemků, které jsou uvedeny v daňových přiznáních, a pohybuje se okolo 7,5 koruny za metr čtvereční.

Celý článek zde.

Novinky.cz