Balabán: Nečekaný závan realismu v těžké době (Analýza vystoupení Karla Schwarzenberga)

5. 2. 2021

Bývalý ministr zahraničí a doyen české politiky Karel Schwarzenberg dokáže překvapit. Nejprve se v Právu vyslovil pro ukončení „pomníkové války“ s Ruskem, která vypukla kvůli odstranění sochy maršála Koněva z Prahy 6 a pro její umístění na nové důstojné místo.

Například na některé z pohřebišť vojáků Rudé armády. Podle Schwarzenberga by to byl pozitivní impulz ke spuštění procesu překonávání rozporů.

Následoval rozhovor pro tiskovou agenturu TASS. Co v něm bylo řečeno? Vztahy s Ruskem je třeba co nejdříve uspořádat, než se dostanou do stavu odkud nebude návratu, mezi Českem a Ruskem neexistují žádné krajně závažné rozpory, které by nešlo překonat, musíme se oprostit od emocí a pracovat na obnovení spolupráce. Nynější situaci vidí jako nenormální. Odsoudil sice zatčení Alexeje Navalného a zatýkání demonstrantů, nicméně označil to za „ruskou záležitost“.

Nevidím do hlavy Karla Schwarzenberga, proč právě nyní vystoupil s takovými myšlenkami, a to i rozporu s názory jeho spolustraníků v TOP 09, kteří považují Rusko za totálního nepřítele. Lze se ale podívat na kontext aktuálních událostí, které jistě exministr zahraničí vnímá a analyzuje.

Na prvním místě je pandemie a očkování. Deficit západních vakcín proti covidu naléhavě otevírá otázku, zda Evropě nevytrhne trn z paty Sputnik V. Telefonát Angely Merkelové s Vladimírem Putinem o mnohém vypovídá. Shodli se, že i přes všechny politické názorové rozdíly je možné spolupracovat v humanitární oblasti. Buďme ovšem realisté. Nemůže v předpokládané frontě na vakcínu hrát roli úroveň vzájemných vztahů?

A Navalnyj? Velezkušený diplomat jistě ví, že Západ má dnes v kritice dění v Moskvě svázané ruce, zvláště poté co se minulý rok odehrávalo v USA a počátkem ledna ve Washingtonu. Jsou zde ale i širší souvislosti na které ve Financial Times upozornil bývalý britský velvyslanec v Rusku Anthony Russel Brenton. Navalnyj je podle něj odvážný člověk a rozsah demonstrací je pro Kreml nepříjemným překvapením. Jenže sto tisíc lidí na ulicích Ruska nepřevyšuje šedesát procent populace, která dokonce i v období recese a pandemie upřednostňuje současný režim a má se na pozoru před tím co by ho mohlo nahradit.

A zavedení dalších protiruských sankcí kvůli Navalnému? Upevnilo by to verzi o Navalném jako zbrani v rukách Západu, posílilo přesvědčení Rusů, včetně ruské elity a zpravodajských služeb o tom, že Rusko je „obklíčená pevnost“ a nakonec dále urychlilo posun Ruska blíže k Číně.

To všechno asi Karel Schwarzenberg dokáže předvídat. A jistě nemůže pominout francouzskou, německou nebo maďarskou „ruskou reálpolitiku“. Nevadí mu tak nakonec nejvíc to, že Česko může svými (ne)vztahy s Ruskem hrát v Evropě druhé housle, zatímco jiní budou i na náš úkor dělat dobrý byznys? "

Miloš Balabán - bezpečnostní analytik)
fb